Kuinka lisättyä todellisuutta voidaan hyödyntää arjessa?

Lisätty todellisuus eli augmented reality on paljon puhuttu teknologian uusin keksintö. Sen varalle on suuria odotuksia, mutta se on jo tällä hetkellä käytössä hyvin monilla aloilla, jonka lisäksi sen tulevaisuuden näkymät ovat erittäin avoimet. Ensimmäinen esimerkki siitä, kuinka lisätty todellisuus eli AR on jo saapunut arkeemme, löytyy älypuhelimestamme.

Pelasitko muutama vuosi sitten ahkerasti Pokemon Go:ta tai metsästitkö dinosauruksia Jurassic World Aliven parissa? Entä piristätkö aamuisia juoksulenkkejäsi Zombie, Run! -sovelluksella? Kaikki ne hyödyntävät lisättyä todellisuutta, mutta tulevaisuudessa on hyvinkin mahdollista, että voit seurata älypuhelimesi näytöltä esimerkiksi personal trainerisi ohjeita ja treenata suorassa yhteydessä olohuoneessasi.

Vaihtoehtoisesti voit lyödä vaikkapa korttia virtuaalisesti kaveriesi kanssa vain pistämällä AR-lasit päähän ja avaamalla nettikasino, joka hyödyntää AR:ta peleissään. Peliala on kuitenkin ollut ensimmäinen, joka on konkreettisesti hyötynyt AR:n tapaisista keksinnöistä, samalla tavoin kuin se on tehnyt virtuaalisen todellisuuden kanssa.

Museovierailuja voidaan tehostaa lisätyllä todellisuudella

Museot ovat jännittäviä paikkoja, mutta ne ovat myös innoissaan ottaneet vastaan innovaatioita. Suomessa lisättyä todellisuutta on käytössä muun muassa useissa ulkoilmanäyttelyissä. Tampereella pääset ihastelemaan vanhaa Finlaysonin tehdasaluetta lisätyn todellisuuden avulla tehdyn kierroksen avulla. Voit kuunnella vanhoilla tehtailla työskennelleiden tarinoita, nähdä miltä alue on näyttänyt vuosikymmeniä sitten tai vain saada lisätietoa historiasta suoraan kännykkäsi näytölle.

Toinen tunnettu lisätyn todellisuuden kierros koetaan keskellä kauneinta Kuopiota. Minna Canthin elämään perustuvalle AR-kierrokselle on lisätty kahdeksan herätekuvaa, joiden kautta voidaan saada lisätietoa siitä, miten kyseinen paikka on vaikuttanut Canthin elämään. Se voi olla teemaan sopivia videopätkiä, tarinoita tai kuvia.

Toinen Kuopion AR-kierros on nimeltään Suutarin kengissä. Siinä kaupungilla kulkijaa ohjataan suutarin ammattiin ja kyseessä on huomattavasti interaktiivisempi kokemus kuin aikaisemmin mainittu Minna Canthin kierros. Lisäksi se on ladattavissa venäjäksi. Kierroksen aikana osallistuja saa tietoa muun muassa lapikkaan valmistusprosessista, suomalaisten kahvinjuonnista ja kenkien huollosta. Mukana on myös peli, jossa kävijä voi testata tietouttaan ja suutarintaitojaan.

Lisätty todellisuus luo uudenlaisia opetusympäristöjä

AR:n käyttöönotto opetuksessa on myös mahdollisuuksien joukossa. Sen kautta mihin tahansa opetukseen voidaan luoda elämyksellisyyttä. Lisätyllä todellisuudella voidaan esimerkiksi havainnollistaa malleja ja kaavioita, näyttää animaatioita suoraan oppilaan mobiililaitteella tai tehdä virtuaaliretkiä minne vain. Pioneereina tässä asiassa ovat toimineet Google Expeditions ja Tour Creator. Ne ovat tarjonneet mahdollisuuden luoda mistä tahansa tilasta virtuaalisen luokkahuoneen sekä herättää abstrakteja esineitä henkiin tai viedä oppilaita retkille.

Omatoimimatkailijalle AR on tärkeä apulainen

Google Maps on itsessään toiminut mullistavana tekijänä omatoimimatkailijalle. Sen kautta kuka tahansa voi kävellä minkä tahansa maan, kaupungin ja kaupunginosan katuja, nähdä sen varrella olevat liikkeet, rakennukset, museot ja ravintolat. Se voidaan tehdä suoraan kotisohvalta tai tien päällä, jolloin kyseessä on suoranainen matkaopas.

Museoiden tavoin lisätyllä todellisuudella voidaan hakea tietoa kohteesta suoraan näytölle ja tällä tavoin se toimii todellisena oppaana. Myöhemmin mobiililaitteen näytölle voitaisiin vielä lisätä eri palveluntarjoajien mainoksia, muiden käyttäjien kokemuksia ja somesta kerättyjä kommentteja. Autoileville lisätty todellisuus kertoo jo nyt edellä olevan tien ruuhkatilanteesta ja ehdottaa vaihtoehtoisia reittejä, joka tekee matkustamisesta sulavaa.

AR avustaa myös suunnittelutöissä

Oli kyse sitten asuntojen rakentamisesta, hissien korjaamisesta tai arkkitehtuurista, AR ja VR ovat olleet niille suuri helpotus. Tälläkin hetkellä rakennusten suunnittelijat kävelevät alueilla lasit päässä ja näkevät niiden kautta miltä valmis rakennustyö tulee näyttämään, jonka mukaan voidaan vielä tehdä muutoksia. Täten pienoismallien ja erinäisten piirustusten tarve vähenee.

Entäs hissien korjaaminen? Hissiyhtiö Koneen korjaajat pystyvät näkemään AR-lasien kautta mikä hissin osa on rikki ja saada sitä kautta suorat ohjeet sen korjaamiseen. Korjaajan ei tarvitse tällöin edes välttämättä tuntea hissin mallia, jonka lisäksi kädet ovat kokoajan vapaat korjaustöihin eikä niiden tarvitse pidellä puhelinta tai muuta opusta, jota voi joutua seuraamaan ohjeiden takia.

5G-verkko tulee lisäämään lisätyn todellisuuden käyttömahdollisuuksia

Nykyistä huomattavasti nopeampi, uuden sukupolven 5G-verkostosta odotetaan muodostuvan varsinkin lisätyn ja virtuaalisen todellisuuden starttipyssy. Tiedonsiirtoa pystytään tekemään 20 kertaa nopeammalla vauhdilla kuin 4G-verkoston kanssa, joten mobiililaitteille ja AR-laseille voidaan lähettää mitä tahansa sisältöä. AR-tiedostot ovat kooltaan suuria ja vaativat erittäin nopean mobiilinettiyhteyden, joka on tällä hetkellä aivan sormenpäiden ulottuvilla.

fiFinnish