Valokuvaus – harrastus joka ei katso ikää

Valokuvaus on laji, joka ei katso ikää, aikaa tai edes paikkaa. Valokuvaus on harrastus, jonka voi aloittaa koska tahansa kipinän siihen koet. Valokuvaan voit vangita itsellesi tärkeitä asioita ja valokuvauksella voit ilmaista itseäsi. Toisille valokuvauksesta muodostuu elämän yksi tärkeimmistä harrastuksista, joka kulkee mukana läpi elämän. Toisille valokuvauksesta tulee myös ammatti.

Valokuvat tuovat esiin voimakkaita tunteita

Valokuvien aiheet voivat olla vakavia, ne voivat kertoa tuskasta ja surusta jota maailmassa on. Tällä hetkellä varmasti pysäyttävimpiin kuviin kuuluvat niin korona pandemian vuoksi yli työllistetyistä hoitajista otetut kuvat tai kuvat täyteen ahdetuista sairaaloista. Samoin esimerkiksi Kabulin evakuoinneista otetut kuvat pysäyttävät. Maailmaa on kohauttaneet kuvat lapsista, joita paikalliset antavat sotilaille, jotta lapset olisivat turvassa.

Toisaalta valokuvia on myös maailman onnellisimmista hetkistä. On hääkuvia, erilaisia juhlakuvia, vastasyntyneiden kuvia, sekä hassuttelu kuvia. Nämä iloiset kuvat tuovat vastapainoa synkille kuville. Japanilaisen Kimiko Nishimoton on hyvä esimerkki siitä, että ikä ei ole este aloittaa valokuvaus harrastus, sillä hänen harrastuksensa alkoi 71 vuoden iässä. Hänen kuvansa ovat ilostuttaneet jo 17 vuoden ajan, sillä kuvat ovat mitä omaperäisempiä, outoja mutta ilahduttavia. Hän todistaakin, että kuvien ei tarvitse olla aina vakavia eikä kuvaajan ikä ole ikinä este.

Miten pääset hyvin alkuun harrastuksen kanssa?

Ensimmäinen ajatus monella on, että valokuvaaminen on välineurheilua. Mutta sitä se ei missään nimessä ole. Useimmiten on tärkeämpää, että kamera on helposti saatavilla kuin että kamera olisi ammattilaistasoinen. Monesti kuvaustilanne tulee yllättäen ja kestää vain sekunteja. Tärkeintä onkin kyky havainnoida ympäristöä ja reagoida nopeasti.

Monella älypuhelin on matkassa koko ajan. Älypuhelimen kanssa ihminen kuluttaa ison osan päivästä, sillä puhelimissa on nykyisin kaikki laadukkaista kameroista laskujen maksuun. Kun ajattelet tilannetta, jossa istut puistossa, Otto Kasino on auki ja olet pelailemassa. Pelin lomassa katselet ympärillesi ja huomaat jotain kuvaamisen arvoista. Mitä siis teet? Avaat puhelimesi kameran ja saat kuvan. Tämä tapahtuu paljon nopeammin, kuin kassista järjestelmäkameran esiin otto, linssinsuojuksen poistaminen ja kameran päälle laitto.

Tietenkin harrastuksen kehittyessä tulee aika, jolloin myös puhelimen rinnalle on hyvä hankkia kunnollinen kamera. Kameraa valitessa kannattaa valita sellainen, joka on suhteellisen helppo käyttää ja jolla saat tarpeisiisi sopivia kuvia. Hankkimalla kameralle jalan, salaman, laukun sekä erilaisia linssejä, pääset jo pitkälle.

Apuja ja inspiraatiota valokuvaamiseen

Jos valokuvaamiseen on intoa paljon, on hyvä tutustua myös Suomen Valokuvataiteen museoon, jossa on nähtävillä erilaisia kokoelmia. Museosta voit saada inspiraation omiin kuviisi, oppia uusia tekniikoita ja tutustua muiden ottamiin erilaisiin kuviin. Museossa pääsetkin näkemään, että kuvia on paljon erilaisia.

Kuvaamisessa on aina erilaisia tekniikoita, joilla pääset kuvaamisessa uusiin ulottuvuuksiin. Kun kuvaamisen alkaa, on hyvä kiinnittää huomiota aina horisonttiin. Tämä on asia, joka helposti unohtuu, mutta pahimmillaan vinossa oleva horisontti voi osoittautua koko kuvan pilaavaksi tekijäksi. Myös tarkentaminen ja sommittelu ovat hyvin tärkeitä osia kuvaamisessa. On myös hyvä muistaa, että liika rajaaminen ei ole hyvästä. Valon tärkeys on myös hyvä huomioida, sillä luonnonvalo on aina tärkeässä osassa. Valoa oppii käyttämään vain harjoittelemalla, sitä ei voi oppia lukemalla.

Internetistä löydät paljon erilaisia harrastelijakuvaaja sekä ammattilaiskuvaaja ryhmiä. Niissä pääset keskustelemaan valokuvauksesta, pyytämään neuvoja ja kertomaan itse tekemiäsi huomioita. Myös valokuvien arvostelu on monilla keskustelupalstoilla yleistä, siellä voitkin saada hyvää palautetta ottamastasi kuvasta ja samalla voit arvioida toisen ottamaa kuvaa.

Valokuvia on yhtä paljon erilaisia kuin on kuvaajiakin. Löytämällä oman kuvaustyylin pääset jo pitkälle harrastuksesi parissa.

fiFinnish