Minkälaisia valokuvia tulemme näkemään 10 vuoden kuluttua?

Valokuvaus ja videointi ovat viime vuosina muodostuneet suosituksi älypuhelimen lisätoimeksi. Niiden sisältämät tietyt kamerat ovat kuitenkin tasoltaan lähellä montaa erittäin laadukasta järjestelmäkameraa. Se taas on tehnyt kuvaamisesta mielekkäämpää, ja mikä onkaan kätevämpää kuin napata kuvia pienellä puhelimella verrattuna ison ja painavan järjestelmäkameran raahaamista joka paikkaan.

Samalla kun valokuvaamisesta on tullut näppärämpää, teknologian kehitys on luonut aivan uudenlaisia visuaalisia elämyksiä, kuten virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden. Ne on otettu ilolla vastaan varsinkin pelialalla, jossa monetkin pelit ovat hyödyntäneet niiden mahdollisuuksia. Olet esimerkiksi voinut jo vuosien ajan metsästää kaduilla dinosauruksia, pokemoneja ja zombeja lisätyn todellisuuden ansiosta.

Pelialan muut osat, kuten nettikasinot ilman rekisteröitymistä, ovat myös valmistelemassa omia virtuaalitodellisuudessa tapahtuvia pelielämyksiään, minkä odotetaan levittäytyvän ihmisten laajempaan käyttöön 2020-luvun aikana ja erityisesti 5G:n ansiosta. Materiaalia saadaan siis luotua erittäin monipuolisesti, mutta onko itse valokuvaaminen kuopattu 10 vuoden kuluttua? Tutustutaan tähän väittämään lähemmin.

Valokuvien ja videoiden käsittelystä tulee valokuvaamista arvostetumpi taito

Tänä päivänä valokuvia ja videoita voidaan käsitellä uskomattoman taidokkaasti. Niitä voidaan yhdistellä keskenään, muokata, leikata ja lisätä kaikenlaisia erikoisefektejä tavalla, jossa mielikuvitus on vain rajana. Kuvan- ja videokäsittelyn opiskelu on yhtä lailla tehty erittäin helposti ja sen opiskeluun on matala raja. Nerokkaampia tuloksia voidaan esitellä taasen sosiaalisessa mediassa ja kerätä sen myötä seuraajia sekä menestystä.

Tulevaisuudessa kyseisen taidon omaavia ihmisiä tulee olemaan huomattavasti enemmän, joten kilpailu tulee kovenemaan ja samalla alalla tullaan näkemään yhä upeampia luomuksia. Kuviin voidaan lisätä videokuvaa ja toisinpäin. Erilaiset lyhytvideot tulevat olemaan hallitsevin videokuvamuoto eikä kukaan enää joudu katselemaan puuduttavia tuntikausia kestäviä hää- tai syntymäpäivävideoita.

Kaiken tulee mahdollistamaan yhä paremmat kuvankäsittelyohjelmat, joita tullaan suuntaamaan erityisesti älypuhelimilla kuvia ottaville nuorille ja osa-aikaisille valokuvaajille. Ammattilaisten keskuudessa vanhat kunnon Lightroom ja Photoshop tulevat edelleen tulemaan ykkösiä. Ne tulevat sisältämään yhä erikoisempia muokkausmahdollisuuksia, mutta luultavasti niiden käyttäjät ovat tällöin vain kovimmat ammattilaiset ja valokuvataiteilijat.

Samalla voimme olettaa, että valokuvien kehittäjä ammattina tulee katoamaan maailmasta täydellisesti. Sen tilalle tulevat olemaan ladattavissa olevat tilauskuvat, joista voidaan valmistaa koneellisesti paperikuvien sijaan tauluja, asetelmia ja vaikkapa kuvakirjoja. Yhtä lailla voimme odottaa mobiilipuhelinten kameroiden paranevan entisestään ja tekevän amatööreistä yhä parempia kuvaajia.

Puhelinkameroiden lisäominaisuuksien ansiosta valokuvaajan ei tarvitse tulevaisuudessa miettiä oikeaa valotusta tai syvyyttä. Puhelimen sovellus tulee ohjaamaan ne juuri ideaalisiin arvoihin tai muokkaamaan ne myöhemmin filtterien avulla kauniimmiksi. Itse kuvaushetkellä kuvaajan taidoilla ei tule siis olemaan kovin suurta merkitystä, ja taidonsiirto tullaankin näkemään kuvankäsittelyn suuntaan.

Sosiaalinen media ja kännykkä toimivat valokuva-albumeina

Kun paperiset kuvat häviävät, valokuvia kerätään ensin puhelimen muistiin ja sen jälkeen sosiaalisen median tileille, joista niitä voidaan jakaa kavereille ja perheenjäsenille. Tulevaisuudessa tarve puhelinten yhä suurempaan tallennustilaan tulee olemaan huomattavasti merkittävämpi juuri tämän takia. Kun siihen lisätään vielä videot, nykyisten puhelinten suurinkin talletustila ei tule riittämään pitkälle. Kymmenen vuoden sisällä voimme siis nähdä jo terrabittien verran muistitilaa tarjoavia älypuhelimia.

Puhelinkameroiden parantuminen on nykyaikana syöstänyt perinteisten järjestelmäkameroiden myynnin melkoiseen alamäkeen. Kevyet ja helppokäytteiset peilittömät järjestelmäkamerat ovat taasen nostaneet suosiotaan merkittävästi. Jopa siinä määrin, että kameraliikkeet ovat joutuneet myymään jopa eioo:ta valikoimien laajentuessa.

Kyseisten kameroiden lisäksi sosiaalinen media on myös luonut tarpeen uudenlaisille action-kameroille, joilla on voinut kuvata liikunta- ja extreme-elämyksiä sekä jakaa helposti seuraajille. Tulevaisuudessa voimme nähdä edelleen kyseisten kameroiden suosion jatkuvan, jonka lisäksi kyseisen kategorian alle voi syntyä aivan uudenlaisia elämyskameroita erilaisiin kuvaustarpeisiin.

Valokuvaamisen tulevaisuutta on kuitenkin vaikea ennustaa

Kaikista yllä olevista arvailuista huolimatta, valokuvaamisen alaa paljon seuraavat tietävät, kuinka nopeasti alalla mennään eteenpäin ja kuinka nopeasti uusia teknologisia innovaatioita sinne ilmestyy. Tällä hetkellä on erittäin vaikeaa ennustaa edes viiden seuraavan vuoden päähän. Se, kuinka moni arvioistamme toteutuu oikeasti, jää vain nähtäväksi.

Nykyään valokuvia otetaan kuitenkin enemmän kuin koskaan aikaisemmin valokuvauksen historiassa. Kun isovanhemmistamme ei löydy kuin kymmenkunta koko eliniän aikana otettua kuvaa, tänä päivänä syntyneitä seurataan koko elämän ajan ja jokaisesta meistä on taatusti jäämässä ainakin tuhansien kuvien kokoelma jälkipolville.

Kuvan ottaminen on toinen asia, mutta kun siihen yhdistetään kuvankäsittely, noustaan yksi taso ylöspäin. Tällä hetkellä vain pieni osa ihmisiä osaa taitavasti käsitellä ottamiaan kuvia tai edes kokevat sille tarvetta esimerkiksi sisällöntuotannon kannalta. Seuraava askel on näiden ihmisten määrän kasvu, harrastelijakuvaajien määrän moninkertaistuminen ja sen myötä yhä laadukkaampien kuvien ilmestyminen markkinoille. Totuus on se, että tulemme näkemään yhä huikeampia otoksia tulevaisuudessa, jotka osaavat välittää kuvan tunnelman erinomaisesti – kuin taideteos.

fiFinnish