360 Hammaslahti

Hammaslahti on kylä Joensuussa Pohjois-Karjalassa. Se on entisen Pyhäselän kunnan keskustaajama. Vuoden 2011 lopussa taajamassa oli 1 608 asukasta. Nimensä taajama on saanut läheisen samannimisen lahden mukaan. Hammaslahden postinumero on 82200.

Pyhäselän alueen keskeiset yhteiskunnalliset palvelut kuten terveyskeskus, kirjasto, ala-aste, asemankoulu, yläaste ja lukio sijaitsevat Hammaslahden taajamassa. Pyhäselän kirkko sijaitsee Joensuuhun johtavan tien varressa. Taajaman liikekeskusta sijaitsee Joensuuhun, Rääkkylään ja Kiihtelysvaaraan johtavien teiden risteyksessä. Yksityisten palvelujen osalta taajamassa on kaksi ruokakauppaa, yksi pankkikonttori, kolme parturia, hautaustoimisto, kioski, lounaskahvila, kebab-pizzeria, huoltoasema ja käteisautomaatti.

Hammaslahden halki kulkeva rautatieyhteys on osa Karjalan rataa. VR:n henkilöliikenne Hammaslahden rautatieasemalle on lakkautettu, mutta taajamasta on päivittäin useita linja-autovuoroja muun muassa Joensuun keskustaan, jonne on matkaa 25 kilometriä.

Vuosina 1973–1986 Hammaslahdessa toimi kupari- ja sinkkikaivos. Nykyään taajamassa sijaitsee 85-paikkainen Pyhäselän vankila, joka aloitti toimintansa 1990.

Kylällä toimii useita yhdistyksiä mm. Hammaslahden seudun kyläyhdistys, Hammaslahden Nuorisoseura, Pyhäselän 4H-yhdistys ja Pyhäselän Hammaslahden Marttayhdistys.

fiFinnish