17.05.2023

Tarkennuksen pinoaminen

Hyödynnä tarkennuksen pinoamista valokuvauksessa

Tarkennuksen pinoaminen on valokuvauksessa käytetty tekniikka, jolla saavutetaan suurempi syväterävyys kuvassa. Siinä otetaan useita kuvia samasta kohteesta, joista jokaisella on eri tarkennuspiste, ja yhdistetään ne yhdeksi kuvaksi erikoisohjelmiston avulla. Tämä prosessi varmistaa, että kaikki kohteen alueet etualasta taustaan ovat teräviä ja tarkkoja, jolloin lopputulos on yksityiskohtaisempi.

Tätä tekniikkaa käytetään paljon maisema ja makrokuvauksessa. Varsinkin makrokuvauksessa tekniikasta on paljon hyötyä. Makrokuvauksessa syväterävyysalue pienenee paljon, jolloin kuvien tarkennuspinoamisesta on paljon hyötyä. Itse kuvien pinoamiseen voi käyttää esimerkiksi Adobe Photoshop, Helicon Focus, tai Zerene Stacker ohjelmia.

Kuvien ottamiseen on pääsääntöisesti kaksi tapaa:

1: manuaalinen menetelmä:

  • Aseta kamera jalustalle vakauden varmistamiseksi.
  • määritä alue, jonka haluat valokuvata, ja määritä tarkennuspisteet, joita tarvitaan koko syväterävyysalueen kaappaamiseen.
  • ota sarja valokuvia säätämällä tarkennusta manuaalisesti kunkin kuvan välillä halutun alueen kattamiseksi.
  • siirrä kuvat tietokoneelle ja käytä kuvankäsittelyohjelmistoa kuvien kohdistamiseen ja pinoamiseen.

2: automaattitarkennuksen haarukointi:

  • jotkut kamerat tarjoavat automaattisen tarkennuksen haarukointiominaisuuden, joka ottaa automaattisesti sarjan kuvia eri tarkennuspisteillä.
  • katso kamerasi käyttöoppaasta, kuinka voit aktivoida ja säätää automaattisen tarkennuksen haarukointiasetuksia.
  • siirrä kuvat tietokoneelle ja käytä ohjelmistoja, jotka on suunniteltu erityisesti tarkennusten pinoamiseen (esim. Helicon Focus, Zerene Stacker).

Makrokuvauksessa käytetään usein makrotarkennuskiskoa, varsinkin jos on käytössä manuaalinen linssi. 

Alla olevassa esityksessä oikealla on 80:n kuvan pinoamista varten otetuista kuvista ensimmäinen kuva ja vasemmalla 80 kuvaa pinottuna yhdeksi kuvaksi.