09.05.2023

360 Rakentaminen

360 Rakennusprojekti

Reilu vuosi sitten kuvasin kaverilleni remonttiprojektista 360-sisältöä (linkki juttuun). Tuon jutun ja valmiin kuvamateriaalin innoittamana lähdin hakemaan projektia, missä voidaan kuvata talon rakentamista alusta loppuun asti. Tällainen rakennuskohde löytyi  helposti. Suunniteltiin toteutustapaa ja päätettiin kuvata projekti yhdestä ja samasta kohtaa siten, että kaikki rakennusvaiheet tulevat mukaan. Kuvattiin vaiheet 360-panoraamakuviksi järjestelmäkameralla ja HDR-tekniikalla, jolloin lopulliset kuvat ovat parhaalla mahdollisella resoluutiolla ja dynamiikalla. Alla vertailukuva ensimmäisen ja viimeisen kuvan kanssa, sekä 360-kokonaisuus kaikista kuvista koostettuna.

Tässä projektissa tarkoituksenamme on näyttää miten tällainen kuvaustapa hyödyttää rakentajaa eri rakentamisen vaiheissa, sekä miten kuvat hyödyttävät korjaus- ja muuta rakentamista kyseisessä kohteessa. Rakennusvaiheessa rakentajan on hyvä päästä näkemään esimerkiksi lattialämmityksen putket ja sähköjohdot lattiavalun jälkeen. Tämä helpottaa mahdollisien reikien tekemisen ilman, että vahingoitetaan valun alla olevia arkoja elementtejä. Myös myöhemmin toteutettavat remonttisuunnitelmat ja mahdollinen korjausrakentaminen helpottuu, kun pystytään katsomaan esimerkiksi lattiavalun läpi ja seinien sisälle, missä mitkäkin elementit sijaitsevat. Alla olevan 360 esityksen sisälle on lisätty valintanapit jokaisen rakennusvaiheen kohdalle. Näin voidaan kohteessa ollessa klikata mikä tahansa vaihe näkyviin ja katsella esimerkiksi kännykän tai tablet-laitteen avulla eri rakentamisen kerroksia. Esitys on myös kalibroitu tunnistamaan liike, jolloin voidaan valita se rakennusvaihe mitä halutaan tutkia ja liikuttaa mobiililaitetta ja tutkia näin kokonaisuutta paremmin.

Mitä olette mieltä, voisiko tällaiselle kuvaustekniikalle olla käyttöä erilaisissa rakennusprojekteissa? Otan mielelläni palautetta vastaan ja vastaan mahdollisiin kysymyksiin. rami@360finland.fi

Säältä suojaan rakennusvaihe
Valmis
Valmis

Media